In deze tijden van sociale isolatie heb ik eens stil gestaan en gekeken wat ik geleerd heb in mijn 50 jaren op deze planeet. Het werd een lijstje lessen van en voor de mensen in mijn leven.

1. Geloof in jezelf…

…niet in de versie die andere mensen van jou hebben. Er zijn zoveel mensen die meningen, adviezen, perspectieven aanbieden. Dat is fijn en liefdevol en ik luister. Maar… inmiddels weet ik ook: “ik ben goed zoals ik ben”. Ik ben perfect in mijn imperfectie… Een “work in progress” misschien… maar ook een meesterwerk….

Nina leerde mij hierover toen ze nog maar 12 was… Ze zei: Stel je voor dat je alleen zou achterblijven op deze planeet… en je had altijd gedaan wat andere mensen van jou willen en verwachten… dan zou alleen met jezelf zijn en niet eens met je echte zelf zijn, maar met een versie die anderen van jou gemaakt hebben… (met dank aan mijn dochter’s grote idool Billie Eilish).

2. Doe je eigen ding

Pas je niet aan aan sociale normen, culturele waarden en traditionele verwachtingen. Laat je niet leiden door “wat men zegt”. Ik heb mijn hele leven keuzes gemaakt waarvan anderen zeiden dat het “niet verstandig”, “niet normaal” of zelfs “recalcitrant” was. Ik kreeg vaak te horen “zou je dat nou wel doen? (en niet alleen van mijn lieve beschermende ouders)… Zoals bijvoorbeeld…

…toen ik op mijn 17e het huis uitging om te gaan samenwonen met een 10 jaar oudere allochtoon waar ik smoorverliefd op was: nooit spijt van gehad, het waren prachtige jaren waarin ik super veel geleerd heb over het leven en gepassioneerde liefde…

…toen ik als 20-jarig meisje alleen stage ging lopen in het centrum van Londen terwijl mijn medestudenten “lekker veilig” in de Zaanstreek bleven.

…toen ik (en toen was dat nog niet zo “gewoon” als nu) alles wat ik had opgebouwd (huis, auto, baan) opgaf en helemaal alleen voor onbepaalde tijd naar Azië vertrok.

…toen ik als 30-er mijn avontuurlijke bestaan inruilde voor de rust, regelmaat en reinheid van een carrière, koophuis, huwelijk en moederschap.

…toen ik rond mijn 40e weer op zoek ging naar het avontuur en de (schijn)zekerheid van de vaste baan liet varen.

…en de carriere switch in mijn veertiger jaren…

Ik blijf mijzelf nog steeds opnieuw uitvinden. Blijf niet hetzelfde. Groei. Ontwikkel. Evolueer. Laat niemand je vertellen wat onmogelijk is. Laat ze zien hoe je je eigen pad loopt.

3. Verwonder

Zie wonderen in alles. Hoe moeilijk het soms ook is, er gebeurt altijd wel iets goeds waarvan we ons op dat moment niet bewust zijn. Onbegrijpelijke dingen gebeuren om ons te beschermen, we worden op een detour gestuurd om je te helpen leren en groeien. Als we dankbaar zijn zal het leven meer dingen geven om dankbaar voor te zijn. Ik ben dankbaar voor mijn leven, voor mijn ouders, ik ben blij dat ze nog in mijnleven zijn.

4. Leef je missie

Je ben hier om iets bij te dragen aan de wereld. Vervul die missie, creëer impact. Streef betekenis na in plaats van succes, liefde in plaats van macht, impact in plaats van roem. Ik ben met hart en ziel toegewijd om mensen te helpen hun leven zo goed en fijn mogelijk te leven. Ik heb mijn bijdrage gevonden.

5. Vergeef

Wrok koesteren is jezelf straffen. Vergeef maar vergeet de les niet. Mensen van wie je houdt, zullen je hart breken, je wordt bedrogen, je vertrouwen wordt misbruikt, er wordt tegen je gelogen. Leer ervan, sta weer op en wees een beter mens. Soms moet je een ouder voor jezelf zijn. Mijn grootste leermeesters zijn de mensen die mij het meeste hebben doen huilen. Mijn grootste groei kwam na de grootste pijn. Vergeving was mijn redding.

6. Zorg voor jezelf

Als je goed voor je lichaam en geest zorgt, zal het je alles geven wat je nodig hebt. Eet goed, beweeg veel en neem tijd alleen om met jezelf te verbinden. Als je stil bent, verstomt het gebulder van je gedachten en kun je het fluisteren van je hart horen. Dan hoor je jouw innerlijke stem, jouw intuitie: wie je bent en wat je wilt. Mijn leven werd zinvol en succesvol vanaf het moment dat ik tijd en ruimte nam om verbinding te maken met mijzelf.

7. Laat los

We lijden omdat we weerstand bieden aan wat er is. Zodra we kunnen accepteren dat iets is zoals het is, zonder het te willen veranderen stopt het lijden. Veel mensen worstelen omdat ze hechten aan fysieke dingen: geld, succes, invloed, roem en mensen. Houd ervan, wees dankbaar maar raak niet gehecht. Het is allemaal tijdelijk. Ik zie het leven tegenwoordig als een speeltuin. Er is van alles te ontdekken en het blijft nooit hetzelfde.

8. Mindset is alles

We willen veranderen, transformeren, een betere toekomst. Maar het lukt niet omdat we overtuigingen met ons meedragen die zijn gevormd door ervaringen uit het verleden. Dus blijven we doen wat we altijd deden, en krijgen we wat we altijd kregen… Daarom ben ik gepassioneerd door de kracht van ons onderbewustzijn en help ik mensen om de oude programmeringen te resetten en een nieuwe krachtige mindset te creeeren, zodat ze werkelijk hun eigen toekomst kunnen ontwerpen en manifesteren.

9. Vind geluk binnenin

Geluk komt van binnen, niet van buiten; niet van een mooi huis, een knappe partner, zelfs niet van je eigen kinderen. Het komt van binnen in jezelf. Ga op zoek in jezelf, en vind daar wat jou gelukkig maakt en geef het aan jezelf. Een van de mooiste manieren om geluk te cultiveren is het maken van verhalen. Ik creëer fijne en inspirerende verhalen in mijn hoofd. We leven altijd in een verhaal. Dus kun je maar beter zelf het verhaal waarin je wilt leven kiezen dan andermans verhaal accepteren.

10. Kies bewust je ‘tribe’

We hebben allemaal drie soorten mensen nodig in onze eigen persoonlijke ‘tribe’:
1. mensen die jij inspireert
2. mensen waarmee je op gelijke voet resoneert
3. mensen die jou inspireren

Ik heb het geluk dat ik mensen heb in mijn leven vanuit alledrie de groepen. Dankjewel dat je in mijn leven bent, lieve jij. Laten we samen deze speeltuin verder gaan ontdekken.

Mijn post-corona droom is om nog moeitelozer te creëren, in vertrouwen en flow. Wat is jouw post-corona droom? Deel het hieronder met mij.

0