Verandering is niet gemakkelijk. En wij mensen houden er ook niet zo van. Het is niet dat we geen verandering willen, maar het kost zoveel tijd en moeite. Omdat ons onderbewustzijn geprogrammeerd is om te in leven te houden – en dus weg van risico – voelt verandering onveilig. Toch kan het juist enorm veel opleveren. Bovendien is verandering essentieel voor ons mens-zijn. Ik geloof echt dat we bestaan om te leren en te groeien. Intellectueel en emotioneel.

En soms is er ook geen andere weg mogelijk dan verandering. Een situatie overvalt je en je kunt simpelweg niet anders dan aanpassen. Daar ben ik zelf een perfect voorbeeld van. Mijn transitie en weg naar een nieuwe balans waren niet zonder pijn of moeite. Maar bovenal hebben ze me belangrijke lessen geleerd. Lessen die mij nog iedere dag helpen om dicht bij mijzelf te blijven. Waardevolle lessen die ik graag met je wil delen.

1. The universe is organised around your success (Claire Zammit)
Met andere woorden: alles wat er gebeurt, is goed. Ook al lijkt en voelt het in eerste instantie helemaal niet zo. Het leven geeft je wat je nodig hebt en wat je aankunt. Ik was al een tijdje onrustig en verward in mijn oude situatie. Waarom? Omdat ik aan het slaapwandelen was. Maar ik wil dit leven niet slaapwandelend doorbrengen. Ik kies ervoor om te leven en te groeien, om bij te dragen aan de mensen om mij heen. Dat lukte niet meer in de oude positie. En daarom moest ik op zoek naar een nieuwe situatie zodat ik weer kon groeien.

2. Hindsight window (Eric Edmeades)
Een andere les die ik leerde van mijn transitie was om altijd te zoeken naar de hindsight window. Hoe sneller je na een negatieve ervaring in kunt zien wat de reden is, oftewel het doel van de gebeurtenis (de ontwikkeling). Hoe sneller je het kunt accepteren en loslaten. Als zich nu een vervelende situatie voordoet, bedenk ik wat het mij oplevert. Zoals die gestolen fiets. Nu kan ik eindelijk een fiets kiezen die wel lekker fietst. Of die gemiste vlucht waardoor ik een paar dagen helemaal niets te doen had en heerlijk kon invullen met tijd voor mijzelf. Het gevolg: ik kreeg de meest creatieve ideeën en kansen.

3. Most of our suffering come not from events but from our thoughts (M. Beck)
Al het lijden komt door onze eigen gedachten en onze interpretatie van gebeurtenissen. De gebeurtenis op zich is niets anders dan een situatie in het verleden. Maar wat je erover denkt én vooral blijft denken, creëert het lijden. De gedachte zorgt namelijk voor een bepaald gevoel en dat gevoel drijft je gedrag. Ik leerde om te voelen en het gevoel te accepteren. En de gedachten die erachter zaten te laten gaan. Of beter nog: om te draaien. Dat lijkt lastig, omdat veel van onze gedachten onbewust zijn, maar met een beetje oefening, gaat dat steeds makkelijker. Mooie bijvangst: je wordt veel bewuster.

4. If something scares you, there is magic on the other side (Kamal Ravikant)
Ik heb lang vastgezeten in angst. Bang voor verandering, mislukking, verlies. Ook toen ik wist dat er geen weg meer terug was. Het voelde alsof ik op het randje van een afgrond stond. En als ik in beweging zou komen, keihard naar beneden zou vallen. De diepte in, kapotslaand op de rotsen. Ik weet nu dat juist die beweging de meeste groei en het grootste geluk heeft opgeleverd. Steeds makkelijker stap ik nu van dat randje af. Neem ik risico’s, toon ik lef. En iedere keer is de angst een beetje minder en voel ik me sterker en krachtiger.

5. You are the creator of your own life (Joe Dispenza)
In het verleden liet ik mijn omgeving bepalen hoe ik mij voelde en wat ik dacht. Als ik boos of geïrriteerd was door een actie van een ander, liet ik in feite die persoon mijn gevoelens bepalen. Toen ik me hiervan bewust werd én realiseerde dat mijn gevoelens en gedachten juist mijn omgeving bepalen, heb ik het omgedraaid. Ik zag meteen het effect van mijn gedrag (gedreven door mijn gedachten en gevoelens) op mijn omgeving. En op mijn eigen gemoedstoestand. Ik was niet langer een slachtoffer, maar de maker van mijn leven en omgeving. Ik ontdekte het potentieel hiervan en hoe ik mijn eigen uitkomsten zelf kon creëren. Ik werd bewust. En het mooie is: deze simpele theorie geldt voor iedereen!

Verandering leidt tot groei, beweging en transformatie. Het is mijn werk om belemmerende gedachten en overtuigingen aan het licht te brengen en om te buigen. Heb je hier hulp bij nodig en wil je meer weten? Neem contact met me op.

0