De “rules of the mind” (ofwel: de regels van de geest) zijn eenvoudige principes die ons leren hoe onze geest werkt en hoe diep geprogrammeerde overtuigingen onze ervaring beïnvloeden. Als je eenmaal deze principes begrijpt, kun je beginnen met het creëren van opzettelijke verandering in hoe je leeft, werkt, verbindt en contact maakt.

Marisa Peer, gebaseerd op haar 30+ jaar ervaring met cliënten als psychotherapeut en hypnotherapeut, identificeerde wat zij de “rules of the mind” noemt. Als je weet hoe je geest werkt, weet je hoe je deze beter voor je kunt laten werken.

1. De belangrijkste taak van je geest is om je te helpen overleven en zal je hiervoor altijd proberen weg te houden van pijn en je te bewegen richting plezier.
Het zal het in die volgorde doen – eerst de pijn vermijden, en dan plezier opzoeken. Het gebruikt hiervoor jouw gedachten als indicator voor wat ‘pijn’ en wat ‘plezier’ is. Als je bijvoorbeeld in het verleden een slechte ervaring met liefde hebt gehad, zal je geest – om je te beschermen – er alles aan doen om te voorkomen dat je verliefd wordt. Diep geprogrammeerd in je onderbewustzijn, zijn liefde en verbinding gekoppeld aan pijn. Om dit te overwinnen, moet je opzettelijk plezier en een goed gevoel gaan koppelen aan wat je wilt (verliefd zijn en verbinding voelen) – en heel bewust pijn gaan koppelen aan wat je niet wilt (alleen zijn).

Een ander herkenbaar voorbeeld hier is perfectionisme. Als we perfectionisme koppelen aan onszelf goed genoeg/waardig/geliefd voelen, dan zal het heel moeilijk zijn om de controle los te laten. Velen onder ons hebben perfectionisme onbewust gekoppeld aan het plezier van geprezen te worden en pijn gelinkt aan imperfectie doordat we dan geen complimenten en lof ontvangen. Dit komt in de meeste gevallen omdat als kind onze basisbehoefte aan erkenning en bevestiging niet vervuld werd. Het resulteert in “please-gedrag”. Wanneer we werken aan de onderliggende overtuiging dat we goed zijn zoals we zijn en niet langer afhankelijk zijn van bevestiging van anderen en je zult het zelfbeperkende perfectionisme kunnen overwinnen. Geef jezelf de lof die je moet horen!

2. Je geest doet altijd wat het denkt dat jij wilt.

Laten we het voorbeeld gebruiken van ons eerste radio optreden. Als we de zenuwen hadden gevolgd die we voelden omdat we op de radio moesten verschijnen, zouden we onze geest hebben verteld: “Ik ben zo bang dat het niet goed gaat …”, “… wat als ik vergeet wat ik wil zeggen”, “… misschien vindt niemand het leuk.” Onze geest zou hebben geconcludeerd dat we de ervaring niet wilden hebben omdat het voor ons blijkbaar een gevaar oplevert en het zou aan het werk gaan om het te saboteren. Bijvoorbeeld door maagpijn of enorme weerstand te creëren. Het zou ons angstsymptomen kunnen hebben gegeven zoals beven, stotteren en de impuls om weg te rennen of te bevriezen. Deze symptomen komen vaak voor bij sprekers in het openbaar. Ooit gehoord van de keynote-spreker die laryngitis kreeg…?

Het is daarom belangrijk om met je geest in dialoog te gaan en hem te vertellen wat je wilt met zeer gedetailleerde en specifieke woorden en beelden. Creëer gevoelens en plaatjes in je hoofd over hoe goed de ervaring zal zijn, alsof het al is gebeurd. Voel het, zie het, stel het je voor! Vertel je gedachten hoe leuk je het vind om te doen, hoe graag je het wil doen, hoeveel luisteraars er profijt van zouden hebben en maak duidelijke plaatjes van lol in de studio en mooie feedback. Je voelt misschien nog steeds de adrenaline waardoor je op je best wilt presteren, maar het verlamt je niet of zorgt er niet voor dat je er niet wilt zijn.

Onthoud ook: angst en opwinding kunnen hetzelfde aanvoelen want het creëert precies dezelfde fysiologische reactie in je lichaam. Als je bang bent om iets te doen, zeg dan tegen jezelf dat je opgewonden bent!

3. Je geest houdt van het bekende en vermijdt het onbekende.
Misschien heb je de gewoonte om elke avond een glas wijn te drinken om te ontspannen na het werk. Als je dat probeert te stoppen, zal je geest protesteren omdat die gewoonte zo bekend en het onbekend is om geen glas wijn te drinken.

Dus wat je moet doen, is opzettelijk en bewust ‘wat je niet wilt’ onbekend maken (niet elke avond een glas wijn drinken) en bekend en vertrouwd maken wat je wel wilt (zonder wijn van de avond genieten) door woorden te gebruiken als “ik kies ervoor dit te doen”, “mijn lichaam wil dit”, “Ik hou ervan om de volgende ochtend energiek wakker te worden, etc. Door middel van aanhoudende en consistente inspanningen om de gewoonte te doorbreken en door met je geest in dialoog te gaan over alle voordelen van het doorbreken van de gewoonte, zal binnen de kortste keren dat glas wijn ‘niet bekend’ worden.

4. Je geest leert door herhaling.
Als je jezelf de helft van je leven hebt verteld dat je niet slim bent, is er veel herhaling nodig om ervan overtuigd te raken dat je wel slim bent. In het begin moet je het misschien een beetje neppen, zeg het zelfs als je het nog niet gelooft. Herhaal de overtuigingen die je wilt hebben zo vaak als je kunt totdat het in je geest is ingebed.

Je kent vast de uitdrukking: “Fake it ‘til you make it!”. Geef er een nieuwe draai aan door te zeggen “Faith it ‘til you make it!”. Diep van binnen ben je geweldig en heb je alles wat je nodig hebt in je om te slagen. Dus je bent niet nep, je moet gewoon werken aan het blootleggen van je grootheid door elke dag lof voor jezelf te herhalen tot het begint in te zakken als lotion op een droge huid. Dit gaat niet over vol van jezelf zijn, het gaat over echt en diep vertrouwen hebben in jezelf.

Neem je lippenstift en gebruik deze om ‘Ik ben genoeg’ of ‘I’m enough’ op je spiegel te schrijven. Telkens als je het ziet, lees het hardop, net zo lang tot je het weet, voelt en gelooft!

5. De geest kan geen tegenstrijdige overtuigingen vasthouden, ze heffen elkaar op.
Als je een liefdevolle relatie wilt, maar bang bent voor afwijzing, zal het niet uitkomen. Je moet eerst het oude geloof wissen (ik zal worden afgewezen) om ruimte te maken voor het nieuwe (ik verdien een liefdevolle relatie). Gebruik de andere regels om je overtuigingen op te heffen in de richting die jouw doel ondersteunt.

Je hebt vast wel gehoord van de term “imposter syndrome” (bedriegersyndroom), waarbij je het gevoel hebt nep te zijn en elk succes dat naar je toekomt toevallig is. Je worstelt met een aanhoudende angst dat mensen erachter komen dat de ‘echte’ jij niet goed is. Deze toestand doet zich meestal voor omdat ergens in je leven een overtuiging is ontwikkeld die het idee versterkt dat je niet goed genoeg bent, ongeacht de vele complimenten, 5-sterren prestatiebeoordelingen en positieve feedback we krijgen. We laten het niet binnen, we blijven denken dat we nep zijn. Totdat we eraan werken om die oude patronen en overtuigingen te doorbreken en de complimenten binnen te laten die laten zien wie we werkelijk zijn!

6. In een strijd tussen emotie en logica zal emotie altijd winnen.
Sommige van onze grootste beperkingen in het leven komen voort uit onze beperkende overtuigingen die zijn geworteld in emotie. We kunnen denken met onze rationele, logische geest dat we iets willen veranderen, maar onze emotionele geest, gedreven door onze overtuigingen, houdt vast aan een gewoonte, gedrag of gevoel. Meestal ondersteunt dit ons rationele denken, en daarom moeten we werken om de onderliggende overtuigingen te veranderen.

Een voorbeeld hiervan is stoppen met roken. We weten met onze rationele geest dat we ons gezonder zullen voelen, we zullen waarschijnlijk langer leven en we zullen veel geld besparen als we stoppen. Maar onbewust koppelen de meeste rokers roken aan verbondenheid voelen, zich aanpassen en afwijzing vermijden. Dit is een sterke overtuiging om te overwinnen en een goede reden waarom rokers het een uitdaging vinden om op te geven. Als je een roker bent, denk dan terug aan je eerste ervaring met roken. Was je met vrienden? Een ouder of ander familielid? Was het de smaak of sensatie die je leuk vond of was het het bevredigende gevoel dat je net als iedereen was? Of dat je op een nieuwe manier verbinding kunt maken? Vraag jezelf dan af of roken nog steeds die rol voor jou speelt.

Dit kan ook gelden voor andere verslavingen zoals eten, lichaamsbeweging, werk, drugs … de lijst gaat maar door. Welke rol, functie of doel speelt de verslaving echt in je leven? Zodra je dit kunt rationaliseren, gebruik de andere regels om te werken aan het veranderen van de emoties die eraan vasthangen. Want emoties zullen altijd winnen!

0