Herken je dit? Altijd bezig voor anderen. De kinderen, het huishouden, manlief, de sportclub, een familielid, en de baas op het werk niet te vergeten… In de werk-privé balans, kijken we vaak over het belangrijkste deel van deze balans heen: JIJ.

In ieder van ons is een bron van energie die regelmatig moet worden bijgevuld. Wanneer we doen alsof deze put bodemloos is en een lange lijst van activiteiten plannen die als puzzelstukjes in elke minuut van de dag passen, raakt deze bron uitgeput en voelen we ons moe, zwak en losgekoppeld van ons leven.

We kunnen de bron bijvullen door tijd te vinden voor ONSZELF. Tijd waarin we kunnen focussen op wat wij zelf nodig hebben. Tijd voor jezelf is niet egoïstisch, het is eigenlijk precies het tegenovergestelde van egoïsme. Het vervullen van onze eigen fysieke, emotionele, spirituele en intellectuele behoeften zal in alle gevallen leiden tot meer kwaliteit en verbinding in en met onze buitenwereld.

Dat dit belangrijk is, weten we eigenlijk allemaal wel. Het is een stuk moeilijker om er ruimte voor te vinden in onze actieve, veelzijdige levens. En als je er de ruimte voor neemt, merk je dat je gedachten en patronen je voortdurend laten afdwalen naar de ‘dagelijkse zaken’.

Om ervoor te zorgen dat “me-time” ook werkelijk tijd voor jou blijft, kun je deze punten aanhouden:

1. Een belangrijke voorwaarde voor “echte tijd voor jezelf” is dat je jezelf voldoende tijd geeft zodat je je niet gehaast voelt. Dus als je 2 uurtjes had gepland op vrijdagochtend, dan plak je er direct een extra uur voor en ook een uur na aan vast.

2. Overweeg van te voren hoe je de tijd wilt doorbrengen en vergeet voor dat moment jouw verplichtingen.

3. Probeer nieuwe dingen uit. Ontdek wat jou stimuleert en steunt in het aanvullen van je energiebron. Bijvoorbeeld creatieve bezigheden, geleide meditatie, ontspannende activiteiten waarin je geest kan dwalen, of expressievormen zoals schrijven of schilderen.

Tijd voor jezelf bereidt je voor op de volgende ronde van het dagelijks leven, of het nou een professioneel project is of het aanpakken van klussen in het huis. “Me-time” biedt daarnaast een unieke gelegenheid om over jezelf, je behoeften en je natuurlijke grenzen te leren.

Misschien lijkt tijd nemen voor jezelf soms onbelangrijk, het is cruciaal voor je welzijn en dat van jouw omgeving omdat het ervoor zorgt dat je nooit “zonder energie komt te staan”. Net als bij de gasmaskers in het vliegtuig, is het van groot belang dat we, naast het zorgen voor onze omgeving, aan onze eigen behoeften blijven voldoen.

Ik wens je veel “me-time” toe.

Liefs, Sandra

2