Boek een gratis ontdek-sessie

Gedachten zouden onze beste vrienden moeten zijn. Gedachten moeten ons aanmoedigen, ons een goed gevoel en vertrouwen geven. In plaats daarvan lijken ze eerder onze ergste vijanden. Zoals “Ik kan het niet” en “Dat gaat niet lukken”, “Ik zou dat moeten doen” of “Het gaat allemaal fout”. We hebben zo vaak destructieve gedachten, beperkende gedachten, en het lijkt onmogelijk om ze te stoppen.

Ik werk samen met mijn cliënten om dit soort beperkende gedachten elimineren en in plaats daarvan bekrachtigende gedachten te installeren. Wil je eerst zelf aan de slag gaan om je gedachten onder controle te krijgen? Misschien helpt dit je verder.

De wet van de controle

Niemand in deze wereld heeft enige controle over de wereld buiten hen.
Bijvoorbeeld: ‘je baas is onaardig’ of ‘het regent op je trouwdag’.
Je hebt echter wel controle over wat er binnen jezelf gebeurt.
Bijvoorbeeld: ‘je laat de tirade van je baas van je af glijden als water van de vacht van een eend’ of ‘je danst samen met je bruiloftsgasten in de regenplassen’.

Jouw controle begint en eindigt met je denken. Als je je denken kunt beheersen, dan ben je altijd in controle. Als je je gedachten positief en bekrachtigend kunt maken, kun je je leven precies maken zoals jij het wilt. Je gedachten beheersen je gevoelens. Je gevoelens beheersen je acties. Je acties beheersen je ervaring. En jij beheerst waar het allemaal mee begint: je gedachten. Zo heb je precies de ervaring die je wenst.

Zodra we begrijpen hoe onze lichaam en geest samenwerken kunnen we de kracht van onze gedachten gebruiken om dáár te komen waar we willen zijn. Want alles wat er in je leven gebeurt, begint met een gedachte. Datgene dat niet werkt, komt door een gedachte. En alles wat wel werkt is ook het resultaat van een gedachte. Ons gedrag – en dus onze ervaring – uit zich altijd op een manier die past bij ons denken.

Op zoek naar gevaar

Ons brein is ingesteld om naar gevaar te zoeken, om te zoeken naar wat er mis kan gaan. Vanuit evolutionair perspectief is het voor ons nuttig om op zoek te gaan naar gevaar als dingen onduidelijk zijn. Als de gevolgen het minst voorspelbaar zijn, dan is snelle (instinctieve) actie het meest nodig. Onze aandacht wordt het meest getrokken door negatieve informatie, omdat dát onze overlevingskansen flink kan vergroten. De holbewoner die er altijd van uitging dat er een leeuw achter de volgende rots zat, had het meestal bij het verkeerde eind, maar hij had een grotere kans op overleven en zich voortplanten dan iemand die daar niet vanuit ging.

Het is dus gemakkelijker om negatief te zijn dan positief, omdat we daardoor meer kans hebben om te overleven. Een hedendaags voorbeeld is het omdoen van een veiligheidsgordel. Dat is ‘negatief’, omdat het betekent dat we verwachten te crashen. Maar dankzij de veiligheidsgordel hebben we wel meer kans om te overleven áls er een crash is.

Neem de controle over je ervaring

Het goede nieuws is dat we niet langer negatief hoeven te zijn om te overleven. De wereld is veranderd, we worden niet meer blootgesteld aan wilde tijgers of bedreigd door giftige bessen tussen ons smoothie fruit. En een wereldwijde pandemie wordt niet voorkomen of overleefd door negatief te zijn en ons lichaam voor te bereiden op vechten, vluchten of bevriezen.

Tegenwoordig dienen we ons lichaam het beste door ervoor te kiezen positief te zijn en ons lichaam instructies van vertrouwen te geven. Als we dat doen, zullen we een gelukkiger, gezonder en productiever leven leiden. Zelfs in tijden van onrust en onzekerheid.

Maar hoe doen we dat terwijl onze geest erop is gericht om zich op het negatieve te concentreren? Het antwoord: via onze gedachten. Als we bewust worden van onze gedachten en deze opzettelijk positief en ondersteunend maken, zal onze ervaring positief zijn.

Looping thoughts

Dit is hoe het werkt: onze gedachten activeren onze gevoelens en onze gevoelens bepalen ons gedrag. Het gedrag vormt vervolgens weer bewijsmateriaal voor de originele gedachte en zo houden we onszelf in een “gedachten loop”.

De gedachten die je denkt, triggeren je gevoelens en gedrag: je gedachten zijn als instructies voor je lichaam. Alles wat je voelt begint met een gedachte. Denk daar even over na. Als je je een beetje verdrietig voelt, is er een gedachte geweest die dit heeft veroorzaakt. Dit is de “trigger-gedachte”.

Hetzelfde geldt voor als we boos zijn. We denken misschien dat iemand anders ons boos heeft gemaakt, maar er zit altijd een gedachte tussen wat de ander zei of deed en jouw gevoel. Deze gedachte is de trigger voor hoe je je voelt. En dit gevoel is op zijn beurt de trigger voor je reactie, actie of gedrag. Vaak weten we niet meer wat de ’trigger-gedachte’ was, maar hij is er altijd. Als we ons bewust worden van deze gedachte, kunnen we ons leven veranderen.

Een voorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen. Ik was laatst bij de drogist, zo’n klein vriendelijk buurtwinkeltje dicht bij mijn huis. Bij de kassa stond een vrouw voor me. Ik hield gepaste afstand. Toen ze afscheid nam, liep ik naar voren, maar ik had niet gemerkt dat ze nog steeds haar spullen aan het opbergen was. Ik was daardoor te dicht bij haar gekomen. Ze beet een onaardige opmerking naar mij toe. Ik schrok en was even van streek omdat ik zo onvriendelijk werd berispt. Ik voelde me alsof ik weer 6 jaar oud was en van mijn moeder een standje kreeg. Ik werd mij bewust van de gedachte die dit gevoel veroorzaakte. Het was zoiets als: “Ik ben een slecht (of in deze corona tijd: onverantwoordelijke) persoon, ik ben dom”. Zelfafwijzing.

Als ik niet had opgemerkt dat ik mijn eigen pijn veroorzaakte door mijzelf af te wijzen met deze gedachten, zou ik hoogstwaarschijnlijk naar het volgende emotionele niveau zijn gegaan: zelfverdediging omdat ik me aangevallen voelde. Misschien had ik een onaardige opmerking terug gesnauwd.

Dus in plaats van in een gedachteloop te gaan (zie afbeelding), nam ik de controle over van mijn gedachten en draaide ik ze om door tegen mijzelf te zeggen: “Het is oké, ik ben niet dom, ik ben slim, ik lette even niet op, kan gebeuren”. En onmiddellijk ontspande mijn lichaam, ik glimlachte en verontschuldigde me en de vrouw liep kalm weg. Er ging een zucht van verlichting door de winkel, want de eigenaresse en andere bezoeker hadden de spanning in de lucht ook gevoeld.

Een klein voorbeeld, maar het laat zien hoe we met onze geest kunnen praten om de gevoelens te krijgen die we verlangen (in mijn geval: rust, kalmte, zachtheid). En omdat deze gevoelens ons gedrag beïnvloeden, heeft het ook een positieve invloed op de mensen om ons heen.

De kracht zit in jouzelf

Kortom: wanneer je een negatieve emotie voelt, bijvoorbeeld angst of stress, word je bewust van de ’trigger gedachte’ (bv. ik ben in gevaar, ik zal ziek worden, er zal tekort zijn) en zet deze om in een positieve, ondersteunende gedachte (bv. ik ben veilig, ik ben gezond, er is overvloed).

Je onderbewustzijn weet niet en vindt het ook niet belangrijk of wat je zegt waar of onwaar, goed of slecht, behulpzaam of onbehulpzaam is. Het laat het gewoon binnen. We praten allemaal voortdurend tegen onszelf en vullen onze gedachten met woorden en plaatjes. Nu we weten dat we de volledige controle hebben om zelf deze woorden en plaatjes te kiezen, kunnen we onze ervaring elke dag verbeteren.

Dus vul jezelf met krachtige, positieve en beschrijvende woorden. Je lichaam zal reageren door je het gevoel te geven dat bij deze woorden en plaatjes past. Je lichaam en geest doen hun werk, dus doe jij ook je werk en geef jezelf altijd de allerbeste instructies. Je verdient het!

1